Bra och dåliga sätt att spara pengar

Det kan vara svårt att få månadslönen att räcka till. Den som har det tight ekonomiskt varje månad bör se över hur man egentligen hanterar pengar. Ibland kan väldigt små åtgärder ge väldigt stora lättnader i den privata ekonomin.

Att låna pengar för att spendera

Många hamnar i en ond spiral då de lånar för att konsumera. Det ena lånet leder till det andra. Någonstans är det lätt att förneka att allt ska betalas tillbaka en vacker dag. Det ska dessutom betalas med ränta, vilket kan innebära att skulden man betalar blir större än vad man lånat från första början. Ska man ta ett företagslån för att utveckla sin verksamhet, bör man välja ett alternativ utan dolda avgifter och startavgifter. Det blir lättare att få en överblick över lånet då. Ett sådant alternativ är qred.com/se/ som inte heller har bindningstid. Man ska alltid försäkra sig om att man utan avgifter kan betala av hela eller en del av lånet i förtid.

Att tjäna extra för att spendera

Ett sätt att kunna spendera mer pengar är ju naturligtvis att få in mer. Man kan förutom sitt dagliga arbete prova att hitta någonting online som man kan göra, för att få in ett par hundralappar till. Man bör kolla upp via Skatteverket hur man bäst ska skatta dessa pengar.

Så tar man sig ur en skuldfälla

Man får börja med att rada upp sina kreditlån och se hur läget ser ut. Eftersom man är i gott sällskap, de flesta svenskar har en hel del belånat, ska man inte skämmas över det här. När allting är kartlagt börjar man göra upp en smart handlingsplan. Man ska givetvis alltid betala minimibeloppet på varje lån man har. Därefter fokuserar man extrapengar på det lån där räntan är högst. Genom att göra avbetalningarna till prio ett, kan man förkorta avbetalningstiden med flera år. Man får ställa sig frågan: var vill jag vara om fem år från nu? Vill man vara skuldfri, gäller det att sätta igång idag.

Mer än att bli skuldfri

Det räcker dock inte att betala sina lån för att slippa hamna i en så kallad lyxfälla. Många som lyckats betala av sina dyra krediter upptäcker att de är i samma situation ett par år senare. Det verkar alltså vara svårt att lära sig av läxan. Det här beror på att det är ett beteendeproblem snarare än ett matematiskt ekonomiskt problem. Så när man blivit kvitt sina krediter, gäller det att förändra sina vanor och hålla tungan mitt i mun för att inte trilla dit igen.

Leave a Comment