Det där med bolån

Om man vill köpa en bostad och äga den själv behöver man i de allra flesta fall ta lån. För en bostad tar man så kallade bolån. Men vilka fördelar och nackdelar finns det med bolån egentligen?

Vilka fördelar finns det?

En av de största fördelarna är att det ibland går att få bolån med betalningsanmärkningar eftersom bolånet har en säkerhet. Om man inte betalar kan banken begära att huset säljs för att skulderna ska kunna betalas. En annan fördel är att det gör ett annars omöjligt fastighetsköp möjligt. Om man inte kan få tag i en hyresrätt, men behöver någonstans att bo kan bolånet vara det enda alternativet. Ett bolån har ofta inte heller lika hög ränta som ett vanligt banklån och det är en fördel eftersom man kanske inte kan betala av det lika snabbt.

En annan fördel med bolån är att de ofta kan tecknas gemensamt. Det innebär att en part som inte har så god ekonomi trots allt kan vara delaktig i ett husköp om den andra parten har en bättre ekonomi och kan betala en större del av lånet. Ett gift par kan ofta få ett bolån även om den ena parten har en skuldsanering så länge den skuldfria partnern har en godkänd inkomst.

För ett bolån krävs det ofta inte att man har en jättehög inkomst. Banken gör en individuell bedömning och det kan vara en fördel om man har en borgensman. Med en borgensman kan även en student få ett bolån, trots låg inkomst.

Nackdelar med bolån

Trots att det finns flera fördelar med bolån, finns det också en del nackdelar. Man måste för det första tänka på att lånet har en rejält lång löptid. Det kan vara en fördel för vissa, men man måste tänka på att man ska kunna betala av lånet under hela tiden. Om man blir sjuk, förlorar sitt jobb eller liknande kan det bli svårt eller omöjligt att betala och då kan problem uppstå.

När man ansöker om ett bolån kan det dessutom bara täcka 85 % av bostadens värde eller inköpspris. Det betyder att man kan bli tvungen att ta andra lån för att täcka upp för de pengar som saknas om man inte har dem kontant. Det innebär att man kan drabbas av flera olika räntor och om man har otur kan det bli dyrt i längden.

En annan nackdel med bolån är att man snabbt kan hamna i en skuldfälla. Om man väl har fått ett lån godkänt, kan man snabbt ansöka om flera för att täcka kostnader för reparationer med mera. Det dröjer inte länge innan man sitter med flera skulder som man inte alls har någon realistisk möjlighet att betala.

Leave a Comment