Nyfiken på att börja odla egen mat?

Att odla din egen mat är något som alla kan göra. Antingen i en kruka på balkongen eller inomhus i ett fönster. Ifall du skulle vilja prova att odla helhjärtat kan du prova att odla i ett växthus eller om du är nybörjare kan du odla mat inomhus.

Fördelen med ett växthus är att det blir en plats där solen ligger på, och luften stängs inne. Detta skapar en artificiell miljö som gör det lättare att växter att gro. Det skapar helt enkelt en miljö som annars inte finns i Sverige, något som påminner om en tropisk värme. Andra fördelar med ett växthus är att de håller eventuella skadedjur borta, och även frigående vilda djur som till exempel rådjur, från att smaska i sig din mat. Ett steg i rätt riktigt är att köpa ett växthus. Grönsaker och frukt som tomater, gurka, vindruvor och jordgubbar är alla vanliga att odla i ett växthus.Greenhouse_for_strawberry

Ifall du vill prova och odla något inomhus är ett tips att du börjar med kryddor, sallad eller rucola. Det är svårt att misslyckas med och det gäller bara att placera det ljust när fröna börjar gro. Om du inte orkar vänta på att fröna ska växa sig till stora plantor är ett tips att köpa kryddorna i affären och plantera om dem med ny jord och ny kruka. De flesta klarar övergången bra, som till exempel citronmeliss och mynta. Andra grönsaker som är lätta att odla inomhus är chili och paprika. Börja så de inomhus och ställ ljus fort. Det bästa är sedan om du planterar om det och förvarar det i ett uterum eller växthus under sommaren.

Det finns flera böcker för dig som vill lära dig mer om att börja odla själv. Det finns böcker som har tips både för en nybörjare och för en som har odlat förut. Att lära sig att odla är inget svårt. Däremot är det viktigt att du har tid och att du kommer ihåg att ta hand om dina odlingar. En bortglömd grönsak är tyvärr en död grönsak.

Leave a Comment