Svenska ordspråk

Alla språk har sina egna ordspråk som har blivit allmänt kända bland befolkningen. Detta fenomen brukar ibland kallas för bevingade ord vilket är en poetisk metafor för hur orden nästan har flugit fram. Många ordspråk har hämtat sin inspiration från djuren eller naturen som finns nära oss människor. Har du till exempel hört uttrycket ”även en ros har sina taggar”? Det är ett sätt att symboliskt visa att hur tilltalande en person eller sak än är kan det ändå finnas nackdelar med den. Vissa ordspråk är så vanliga att de nästan har blivit klyschor.

Använda rätt ord

Vissa områden har fler ordspråk än andra. Kärlek är ett exempel på ett sådant fält. Att säga att ”gammal kärlek rostar aldrig” är att använda ett urgammalt svenskt ordspråk som beskriver hur kärleken håller en ung. Det finns fler ordspråk på detta område, till exempel ”i krig och kärlek är allting tillåtet” och ”kärleken är blind”. Vissa svenska ordspråk finns även representerade i det engelska språket och det är faktiskt så att man i de flesta fallen inte vet varifrån uttrycket kommer. Det går att göra ordspråk om nästan allt och det har människan gjort i alla tider. Forskare tror att detta beror på att hjärnan tänker i bilder och därför talar vi även i bilder ibland. lär dig mer om bihåleinflammation och prova att hitta på ett nytt ordspråk om det, det går nog även om det kan vara utmanande. Vissa ordspråk som vi använder dagligen är nästan obegripliga när man tänker efter.

Hugget som stucket

900px-ch_cow_2_cropped”Hugget som stucket” är ett exempel på ett ordspråk som är svårt att förklara var det kommer ifrån. Det är även svårt att säga vad det egentligen ska tolkas som, vad är det som är hugget och stucket? Det finns massor av ordspråk och citat som är inspirerande men även en hel del som är lite märkliga. Har du hört ordspråket ”det är ingen ko på isen”? Det kommer troligtvis från de norra delarna av vårt land och betyder att det inte är någon fara, men för många är det helt ologiskt varför en ko ens skulle befinna sig på isen överhuvudtaget. Om du stannar upp och tänker efter på vilka ordspråk du använder och vad de betyder kommer du nog märka att en del används slentrianmässigt. Vad betyder det till exempel att det inte är ”någon fara på taket”? Det är många som tycker att det är roligt att fundera över språket och alla dess betydelser.

Leave a Comment