Skillnaden mellan Halloween och Alla helgons dag

Allahelgonahelgen har länge firats i Sverige, om firas är rätt ord. Det är en lugn och allvarlig högtid som funnits med i kyrkoåret sedan medeltiden till ära av alla helgon och martyrer. Halloween har ett liknande ursprung, men firas på ett väldigt annorlunda sätt, samtidigt som det idag nått en betydligt mer lättsam mainstream-status. Under de senaste tjugo åren eller så har Halloween hittat sin väg till Sverige och spridits ordentligt utanför de anglosaxiska länder där högtiden hade sin början. I USA har högtiden varit stor under en betydligt längre tid, vilket syns; Halloweenfirande och dekorationer kan ibland vara lika stora som julfirande. Men med tanke på Allahelgonahelgen som redan finns i Sverige, och som infaller nästan samtidigt, kan det vara svårt att hålla koll på vilken högtid som är vilken, om de överlappar, och hur. Många svenskar ser dem som synonymer för varandra, men även om högtiderna har mycket gemensamt, så är det lite mer komplicerat än så.

Halloween är mer än bara dräkter

Halloween har i någon form funnits och firats sedan förkristen tid, även om det moderna firandet skiljer sig i både syfte och utseende från dess föregångare. Namnet kommer från ”All hallows’ eve”, vilket betyder samma sak som den liknande svenska högtiden, dvs. alla helgons dag, då kristendomen gjorde den äldre högtiden till sin egen, som med många andra förkristna seder. Från början anses Halloween komma från hedniska högtider som Samhain, som i huvudsak firades på Irland och i Skottland. Det är tack vare stor invandring från dessa länder till USA på 1800-talet som firandet spreds även där. Från början användes rotfrukter för att skapa lyktorna, men precis som alla andra traditioner, så utvecklas saker och ting över tid. Under Halloween anses gränserna mellan de levandes och dödas värld vara obefintliga, vilket gör att andar och demoner kan röra sig fritt. därför tänds ljus i mängder och masker bärs syftet är att skrämma bort det onda och hålla dem på avstånd i mörkret. Högtiden infaller alltid den 31 oktober, och bus eller godis är en annan sed, där man ber om godis som betalning för att inte utföra rackartyg.

Alla helgons dag

Alla helgons dag var det man kallade Allahelgona fram till 1953, då högtiden flyttades från första söndagen i november till första lördagen. Det var inte första gången dagen flyttades; fram tills 1772 inföll den alltid den första november, vilket den fortfarande gör i stora delar av världen. Det var tänkt som en samlingsdag för att fira all mindre helgon och martyrer, något som hängt kvar i hundratals år trots att Sverige varit protestantiskt sedan länge, och föll så småningom samman med att hedra bortgångna nära och kära. Denna tradition har inte sina rötter i kristendomen, men precis som med många andra högtider har definitionerna i dessa sammanhang nästan suddats ut helt. Även Allahelgonahelgen handlar om att tända ljus och lysa upp mörkret, men det är betydligt mer stillsamt än Halloweens högljudda firande. Man tänder ljus på gravar och gör det i tystnad, och under Allahelgonahelgen lyses kyrkogårdar runtom i landet upp av tusentals levande ljus och lyktor det är verkligen en vacker syn. En begravningsbyråguide är bra om man vill lära sig mer.

Leave a Comment