Lätt att hamna i skuldfällan

Har du någon gång haft dåligt med pengar och det är mer månad kvar än vad det är lön? Du har kanske shoppat loss online för att förnya vårgarderoben eller passat på när webbshoppen ändå haft höst-rea. Man lägger några varor i kundkorgen och tänker att det inte blir så mycket. När man väl ska betala så är summan lite större än vad man trodde eller tänkt sig.

Idag är psykisk ohälsa mer eller mindre en folksjukdom, och folk är sjukskrivna för utbrändhet som aldrig förr. Det gör att många som lider av psykisk ohälsa kan bli isolerade och börja undvika omvärlden. Det är också lättare att beställa hem varor från nätet, vare sig det gäller kläder eller middagsmaten. När man ändå spenderar så mycket tid vid datorn är det lätt att titta runt i olika webbutiker eller kanske även på spelsidor i hopp om att vinna lite pengar att spendera. Antalet fakturor och ärenden från e-betalningsföretag som gått vidare till Kronofogden hade under första halvan av 2018 ökat med 50 procent jämfört mot samma tid 2017. Åldersgruppen 18-34 år står för mer än hälften av ärendena och Kronofogdens statistik visar att kvinnor är överrepresenterade.

Vad man kan göra för att undvika att hamna i skuldfällor är att jämföra olika lån, räntor och amorteringar för olika lånegivare på en sajt som till exempel https://www.sverigekredit.se/. Då har du större möjlighet att hitta det minst dyra lånet, om du nu måste ta ett lån. Ett kortare lån med högre ränta behöver inte automatiskt betyda ekonomisk katastrof, ibland kan det vara räddaren i nöden, men man ska vara medveten om sin betalningsförmåga. Klarar man verkligen av att betala tillbaka ett lån med hög ränta på en månad? Kommer verkligen pengar in och kan boendekostnaden ändå betalas? Man behöver tänka efter innan man gör något överilat som kan kosta tusenlappar i onödiga avgifter.

Att internetshopping kan vara en stor bov i skuldfällan är Kronofogdemyndigheten inte förvånade över. Eftersom betalningsalternativen är enkla, ofta förvalt med fakturabetalning eller snabb betalning med bankkort, är det väldigt lätt att handla för mer pengar än vad man borde, särskilt när man då inte får någon fysisk uppfattning om pengarna i handen. Det är alltid lättare att göra av med pengar man ändå inte ser. Därför är det lätt att överkonsumera via internet, göra beställningar som ändå inte behöver betalas förrän senare, när nya pengar kommit in på kontot.

Det forskas på om det är skulder som leder till depression eller depression som leder till skulder. Att svenska folkets skuldsättning har ökat de senaste åren beror också till stor del på låga räntor på bolån. Det har varit fördelaktigt för bostadsköp, så alla skulder leder inte till dåligt mående. Men vi kan väl alla vara överens om att har man har lånat pengar till dyr ränta och inte kan betala tillbaka det, börjar man efter ett tag att må väldigt dåligt. När man redan mår dåligt är det lätt att ännu fler räkningar hamnar på efterkälken och då är katastrofen ett faktum.

Tänk smart när du shoppar online!

Leave a Comment