Ris och ros i tidningen

Nästan alla som har läst en riktig papperstidning har någon gång läst sektionen som heter ris och ros. Detta är en sektion som blivit mycket populär bland läsare, framför allt i olika typer av lokaltidningar runtom i Sverige. Själva idén kommer i grunden från Storbritannien varpå olika läsare skickade texter till tidningen för att antingen hylla eller klaga på någon eller något som skett i byn, landet eller världen.

Vad är ros?

Ros är troligen den delen som folk läste minst, detta då människor oftast tycker det är mer spännande att läsa om de olika kritiska åsikterna. Generellt sett kan man dock säga att ros är raka motsatsen till ris. Det kan bland annat handla om att någon vill hylla en granne som bakat en paj och satt utanför dörren. Eller att en god vän har tipsat om nätdejting för att man har hittat sin nya kärlek eller att man fått tips om olika sexleksaker som förbättrat spänningen i sängkammaren.

Vad är ris?

Den delen som kallades för ris är troligen den som allra flest tycker var rolig att läsa. Det var nämligen i denna sektion som texterna handlade om olika typer av kritiska åsikter. I sin tur bestämmer tidningen vilka av de olika texterna som får följa med in i tidningen. Det är ganska självklart att de allra värsta texterna inte fick följa med i tidningen då en del kunde gå på personangrepp och liknande. Därför handlar texterna oftast om mer generella åsikter eller kritik mot politiker. Det kan exempelvis handla om att man är missnöjd över hur en viss politiker har valt att hantera skolan de senaste åren, eller att man är kritisk över att en ny idrottsarena ska byggas.

Leave a Comment